Kefir Mayalama
Kefirle ilk yakından tanıştığımda çok karmaşık gelmişti onu bakması, beslenmesi , mayalaması.
Çok da zor değilmiş aslında.
Genelde ılık süt ile mayalama yapılıyor fakat bir gıda mühendisinden aldığım tarife göre yapıyorum . Mayamı süzüp dolaptan çıkardığım sütle birlikte cam bir kapta ağzı açık mayalanmaya bırakıyorum. Toz olmaması için ağzına mutfakta kullandığınız tülbent parçası kapatabilirsiniz. Mayanız az ise mayalanma süresi 15-18 saat kadar sürebilir normaldir. Genelde 5-6 saatte kıvama geliyor. Mayalanma işi bittikten sonra kefirimizi metal olmayan plastik süzgeçten geçiriyoruz. Mayamızı yine içinde mayanın üzerini geçecek kadar süt dolu cam bir kaseye ya da kavanoza koyuyoruz ağzını streç ya
da metal olmayan bir kapakla kapatıyoruz. Buzdolabında bekletiyoruz. Bı kaç günde bir sütünü değiştiriyoruz. 3 günde bir kefir yapan birisi için değiştirmeye gerek yoktur. Bi kaç mayalamada bir de kaynamış soğumuş sudan geçirebilirsiniz.
Mayanız gittikçe çoğalacaktır. Geniş aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın
Nerden temin edileceğine gelince büyük marketlerde kefir tanesi diye satılmaktadır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.