D Vitamini Eksikliği

D Vitamini Eksikliği

D vitamini yağda çözünebilen ve vücutta depolanabilen sterol grubundan bir vitamindir. D vitamininin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Beslenme ile birlikte bitkisel ve hayvansal gıdalardan da az miktarda sağlanabilir. Kemik kas eklem fonksiyonlarında sinir sisteminin çalışmasında bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasında D vitamini çok önemli role sahiptir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D vitamini eksikliği en sık yorgunluk, halsizlik, tüm vücutta genel ağrı, kemik ağrıları, eklemlerde ağrı, depresif ruh durumu, bağışıklık sisteminde zayıflamaya bağlı enfeksiyonlara duyarlılıkta artma, sık enfeksiyon geçirme, kas kütlesinde azalma ve yaşlı kişilerde yatağa bağımlılığa kadar giden daha ciddi tablolarla kendini gösterebilir.
Özellikle günümüzün önemli tehlikesi coronavirus den korunmada ve mücadele etmede önemli olduğu çalışmalarda ortaya konmuştur.

D Vitamini Nasıl Depolanır?

Güneş ışınlarından en fazla fayda gördüğümüz saatler saat 11.00 ila 15.00 arasındaki zaman dilimidir. Bu saatlerde her 2 kolun çıplak ve güneşten koruma kremi sürmeden 15- 20 dakika güneşlendirmek önemlidir. Eğer güneşlenme süresi daha uzayacaksa zararlı etkilerden korunmak için koruyucu faktörlü krem kullanmak gerekir. Pencere, cam arkasında güneşlenmek güneşin ciltte D vitamini üretimini engeller.

Etiketler: D vitamini, Koronavirus, Koronavirüs ve D vitamini ilişkisi, güneş, kronik yorgunluk, saç dökülmesi, halsizlik, yorgunluk, cilt, guzellik
Eylül 08, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR